Baltic Circle

International Theatre Festival

egen kalender (0)

Pop Up Teatr:
Death at Work

TI 13.11. 18:00
ON 14.11. 18:00

Gamlasgården, Klarinettvägen 5

20 € / 12 €
Språk: finska, tolkning på engelska
Längd: ~ 70 min

Death at Work är en scenföreställning som förenar två olika ritualer: en begravning och en teaterföreställning. Dess uppträdare är människor som arbetar med döden, såsom en dödgrävare, en präst och en palliativ vårdare. I stället för filosofiska och religiösa spekulationer närmar verket sig döden från mer praktiska synvinklar: dess praxis och rutiner.

Enligt statistikerna är Finland ett av Europas mest åldrande länder. Samtidigt har döden förts allt längre bort från vardagen till institutioner och specialister. Hurdan inverkan har detta på samhällsekonomin, det politiska beslutsfattandet och den dagliga vardagen? Hurdana verktyg har vi för att träffa döden? Vad kan de som arbetar med döda och döende människor lära oss om döden?

Teaterregissör Semjon Aleksandrovskij leder teatern Pop Up Teatr (Sankt Petersburg) som skapar föreställningar i offentliga rum och i olika sammanhang. Death at Work är en kollaboration mellan Aleksandrovskij och bildkonstnär Ksenja Peretruchina (Moskva). Duon har tidigare arbetat tillsammans inom experimentell teater, dokumentärteater och nutidsopera i bland annat Taganka-teatern i Moskva och Perms opera. Deras verk har belönats i den prestigefyllda Golden Mask-teaterfestivalen i Ryssland.

Death at Work är en del av NOKKA-projektet, ett teatersamarbete som bygger broar mellan finska och ryska teaterskapare. NOKKA är samordnad av Teaterinfo Finland (TINFO) och finansierad av undervisnings- och kulturministeriet.

Idé, koncept, regi: Semjon Aleksandrovskij
Visuell konstnär, scendesign: Ksenja Peretruchina
Performance dramaturg: Jukka Hyde Hytti
Producent / Baltic Circle: Maria Tissari
Produktion: Pop Up Teatr
Videografik: Kaarina Tammisto

Kommissionerad av Baltic Circle
Med stöd av TINFO – Teaterinfo Finland (NOKKA-projekt, Undervisnings- och kulturministeriet)
I samarbete med Gamlasgården

Köp biljetter!

Bild: Ksenja Peretruchina