Baltic Connection

International Theatre Festival

20.-28.11.2020

oma kalenteri (0)

16.11.

Poliisi sensuroi Ceci n’est pas… -teoksen päätöskohtauksen Baltic Circle -festivaalilla

Baltic Circle -nykyteatterifestivaali joutui Helsingin poliisin pakottamana sensuroimaan Lasipalatsin aukiolla nähtävän Ceci n’est pas… -teoksen päätöskohtauksen, joka esitetään sunnuntaina 16.11.2014 kello 11.00 alkaen. Poliisi kielsi kokoontumislain nojalla festivaalia esittämästä kohtausta sen alkuperäisessä muodossa. Poliisin mukaan kohtaus, jossa vanhempi naisesiintyjä istuu tuolilla lasivitriinissä alastomana nuoren naisen naamio päällään, on lainvastainen. Poliisi katsoo kohtauksen täyttävän sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista koskevan kriminalisoinnin tunnusmerkistön (rikoslain 17 luku 21 §). Käytännössä taiteilija rinnastetaan itsensäpaljastajaan.

Poliisin kieltopäätöksen johdosta kohtausta joudutaan sensuroimaan lisäämällä naisesiintyjälle alusvaatteet. Muualla Euroopassa esiintyjä on saanut istua lasivitriinissä ilman alusvaatteita. Toukokuussa 2013 Alankomaissa kantaesitetty teos on vieraillut aiemmin Itävallassa, Ranskassa, Saksassa ja Sveitsissä. Poliisin reaktio kertoo sananvapauden tilasta Suomessa. Taiteilijan ilmaisunvapaus on Suomessa heikompi kuin monessa muussa maassa. Tämä johtuu osittain rikoslakimme epäloogisuuksista: sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista koskevan kriminalisoinnin tunnus-merkistössä ei huomioida lainkaan taiteellisen ilmaisun erityispiirteitä.

“Helsinkiläisenä festivaalijohtajana minua hävettää, että Helsinki on ainoa kaupunki, jossa tätä teosta on sensuroitu.”

Eva Neklyaeva, Baltic Circle -festivaalin johtaja


Dries Verhoevenin teoskokonaisuus
Ceci n’est pas… on ollut esillä Lasipalatsin aukiolla sunnuntaista 9.11. alkaen. Teoskokonaisuus esittelee kaupunkitilaan asetetussa lasivitriinissä kahdeksan päivän ajan enemmän tai vähemmän harvinaisia ihmisyksilöitä. Keskustelua herättäneen teoksen sunnuntaina 16.11. vuorossa oleva sensuroinnin kohteeksi joutunut viimeinen kohtaus Ceci n’est pas mon corps (Tämä ei ole vartaloni) käsittelee ihmisten mielikuvaa ikääntyvästä ihmiskehosta.


“83-vuotias alaston malli istuu naamio ja peruukki päässään paikallaan viisi tuntia kuin hän olisi mallinukke näyteikkunassa. Aikana, jona mallin keski-ikä on 19 vuotta, tahdon näyttää ihmisille epätavallisen representaation sanasta “keho”. Voimmeko katsoa ongelmitta vanhan naisen alastonta kehoa, vai onko oman ikääntymisemme kohtaaminen liian raskasta? Helsinki on ensimmäinen kahdeksasta eurooppalaisesta kaupungista, jossa tämä kohtaus on kielletty.

Minusta tuntuu, että samaan aikaan kun internetillä ja markkinoinnilla on taipumus käydä yhä pornografisemmiksi, julkisen tilan käyttäytymissäännöistä tulee yhä siveämpiä. Helsingin poliisin sensuuri tekee haavoittuvaisesta ja rehellisestä kuvasta epäilyttävän. Se on häpeilemätön hyökkäys sananvapautta vastaan.”

Dries Verhoeven, Ceci n’est pas -teoksen luoja


Baltic Circle on kansainvälinen nykyteatterifestivaali, joka järjestetään vuosittain Helsingissä. Festivaali aikoo tehdä hallinto-oikeudelle valituksen poliisin kokoon-tumislain nojalla tekemästä kirjallisesta kieltopäätöksestä. Festivaali kokee sukupuoli-siveellisyyden julkista loukkaamista koskevan kriminalisoinnin soveltamisen Dries Verhoevenin teokseen loukkaavan sananvapautta. Yleisötilaisuuden kieltäminen kokoontumislain nojalla on Suomessa erittäin poikkeuksellista.


Taiteilija Dries Verhoeven on saapunut sunnuntaina Helsinkiin Berliinistä antamaan kommentteja teokseen kohdistuneen sensuurin vuoksi.


Kuvat:

https://www.flickr.com/photos/balticcircle/sets/72157648810099689/

Helsinkiläisen yleisön reaktioita Ceci n’est pas… -teoksesta seurataan blogissa osoitteessa:http://cecinestpashelsinki.tumblr.com