Baltic Connection

International Theatre Festival

12.–17.11.2019

oma kalenteri (0)

Perjantai 13.09.

Baltic Circlen 2019 ohjelmisto on julki!

Kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle järjestetään Helsingissä 16. kerran 12.–17.11.2019. Festivaalin esitykset tarjoavat näkökulmia tuntemattomaan ja muutoksessa olevaan. Puheohjelman keskiössä ovat alkuperäiskansa saamelaisten oikeudet ja Sápmin teollinen hyväksikäyttö. Tänä vuonna Baltic Circlen puitteissa tehdään myös yhteiskunnallista kulttuurijournalismia.

“Taide voi tarjota turvallisemman tilan viipyä sellaisten asioiden, ilmiöiden ja kokemusten äärellä, joita emme voi käsittää. Ne voivat olla esimerkiksi niin laajoja, monitahoisia, outoja, ihmeellisiä, hirvittäviä tai pyhiä, että ymmärryksemme eivät niihin yllä. Festivaalilla koettavat esitykset tuovat käsittämättömän käsinkosketeltavaksi”, kertoo Baltic Circlen taiteellinen johtaja Satu Herrala.

Esitystaiteilija ja näyttelijä Emilia Kokon teokset kurottavat tietämisen kaanoneiden sekä erilaisten valtarakennelmien taakse. Baltic Circle -festivaalilla ensiesityksensä saava how to host something as a cloud ehdottaa queerejä tulevaisuuksia, jotka tekevät tilaa monenlaisille sukupuolikokemuksille.

Festivaalin toinen kotimainen kantaesitys, Samuli Laineen, Mitja Nylundin ja Olga Palon Matter kanavoi kaipuuta sanattomaan, keholliseen ja konkreettiseen. Sen ytimessä ovat turve, kehot, valo ja ääni. Esitystaiteilija ja koreografi Masi Tiitan La Mer -esitystä voi katsoa kuten merta; pysähtyen ja antautuen kuuntelemisen, uppoamisen ja yhteyden kokemuksille.

Aisteja herkistämään houkuttelevat myös festivaalin kansainväliset vierailuesitykset. Kate McIntoshin In Many Hands kutsuu yleisönsä koskettamaan, haistamaan, tutkimaan ja kokemaan – ilman sanoja. Ensimmäistä kertaa Suomessa vierailevan Francesca Grillin Sparks kääntää päälaelleen tavanomaiset valtasuhteet lasten ja aikuisten välillä; siinä lapsista tulee oraakkeleita, mystisen tiedon kantajia ja taianomaisten voimien hallitsijoita. Borborygmus on katkelmia elämästä, kuolemasta ja ruoansulatusjärjestelmästä, joita esittävät Mazen Kerbaj, Lina Majdalanie sekä Rabih Mroué, jonka esitys Riding on a Cloud nähtiin Baltic Circle -festivaalilla vuonna 2016.

Halt Colonial Powers! -seminaarissa pohditaan alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeutta, solidaarisuuden eri muotoja ja taiteen roolia aktivismissa erityisesti saamelaisten perinteisiä elinkeinoja ja arktista luontoa uhkaavien rakennushankkeiden kynnyksellä. Seminaarin puhujavieraisiin lukeutuvat taiteilija Britta Marakatt-Labba, kuraattori Raisa Porsanger ja Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki. Tilaisuuden moderaattorina toimii tarinankertoja Suvi West.

Festivaalin teemoihin syventyy niin ikään omaääninen verkkojulkaisu Kehä IIII, jonka jutut ovat ottaneet aiheensa Baltic Circlen teosten aiheista. Yhteiskunnallista kulttuurijournalismia kehittävä Kehä IIII sisältää neljä pitkää artikkelia, jotka käsittelevät sukupuolta, luontoa, liikennettä ja tulevaisuuksia. Julkaisun päätoimittaa Tero Kartastenpää. Artikkelit julkaistaan syksyn aikana sivustolla www.kehäneljä.fi.

 

Baltic Circlen lipunmyynti Tiketissä ja Q-teatterilla on käynnistynyt.

Liput 0–35 €