Baltic Circle

International Theatre Festival 15.-20.11.2016

oma kalenteri (0)
< Takaisin

New Solidarities

PE 18.11. 11:00
LA 19.11. 11:00

Maneesi, Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Kaasutehtaankatu 1

Vapaa pääsy

Kesto: 5 t
Kieli: englanti

“I must tell you that we really have no desire to conquer any cosmos. We want to extend the Earth up to its borders. We don’t know what to do with other worlds. We don’t need other worlds. We need a mirror. We struggle to make contact, but we’ll never achieve it. We are in a ridiculous predicament of man pursuing a goal that he fears and that he really does not need.”

Tämä lainaus Solaris-romaanista (Tarkovskyn vuoden 1972 mukaelma Lemin teoksesta) tuntuu antavan äänen nykyhetken ristiriidalle. Sille on ominaista maailmankuvaa muuttavat teknologiset läpimurrot kytkettynä politiikan epäonnistumiseen ja siitä perääntymiseen – epäonnistumiseen nähdä tulevaisuus yhteisenä – sekä konservatiivisten voimien vahva nousu, joka syöksee esiin ennenkokemattoman kyynisyyden ja epätasa-arvon muodostaman dystopian. Nykyhetkessä mahdollisuuksia sekä avautuu että sulkeutuu. Siinä kummittelevat Nasan julkaisemat kuvat kaukaisista, mahdollisesti asutetuista planeetoista; syväoppimisen algoritmit ja lääketieteen nanobotit yhdistettynä vanhoihin valtasuhteisiin, jotka ruokkivat kasvavia monopoleja; häikäilemätön kilpailu sekä uhkakuvat biologisesta luokkaerottelusta ja joukkotuhosta.

Kahden päivän keskusteluohjelma on pienimuotoinen mutta kunnianhimoinen yritys jäljittää ja koota mahdollisia strategioita tähän käännekohtaan. Näkökulma on skeptinen ja kriittinen mutta kuitenkin optimistinen. Päivien aikana kuvitellaan toinen todellisuus kuin se, jota tähän asti olemme toivottomasti asuttaneet ja johon olemme aina palanneet jatkuvana kehänä. Etsimme uusia yhtymäkohtia nykyisten kamppailujen välille, jotka tähtäävät kohti yhteisvastuullista ja yhdenvertaista yhteiskuntaa.

Lähtökohtana ohjelmalle on Gyneseenin manifestissa* esitetty uuden maailmanhahmotelman aihio. Sen myötä jatkamme strategioiden kehittelyä eri taustoista ja tähystyspaikoista tulevien ihmisten kanssa aina feministisestä teoriasta ja aktivismista naisten oikeuksiin, digitaalisen median tutkimukseen, taiteeseen ja urbanismin parissa työskenteleviin.

* Gyneseenin manifesti – Hahmotelma uudesta geologisesta kaudesta (2015) on Alexandra Piricin ja Raluca Voinean yhdessä kirjoittama teksti. Tutustu tekstiin täällä –>

HUOM!

Ohjelmaan on tullut muutoksia. Meredith Whittakerin tilalla lauantaina nähdään ruotsalainen taiteilija Jonas Lund. Lisäksi lauantain loppukeskusteluun osallistuu elokuva ja televisiotutkimuksen professori John Ó Maoilearca Kingstonin yliopistosta.

Perjantai 18.11.
11:00–11:10 Johdanto: Raluca Voinea & Alexandra Pirici
11:10–12:00 Nora Sternfeld
12:00–12:50 Doina Petrescu
12:50–13:30 Lounastauko
13:30–14:20 Penda Mbow
14:20–15:10 Dan Perjovschi
15:10–16:00 Avoin keskustelu

Lauantai 19.11.
11:00–11:10 Yhteenveto perjantailta: Raluca Voinea & Alexandra Pirici
11:10–12:00 Toisissa Tiloissa
12:00–12:50 Ahmed Al-Nawas
12:50–13:30 Lounastauko
13:30–14:20 Helen Hester
14:20–15:10 Jonas Lund
15:10–16:00 Avoin keskustelu

Osallistujina:
Helen Hester (Lontoo, teoreetikko, Laboria Cuboniks feministisen kollektiivin jäsen)
Doina Petrescu (Pariisi/Sheffield, arkkitehti, yksi Atelier d’Architecture Autogérée´n perustajajäsenistä)
Nora Sternfeld (Helsinki/Vienna, Aalto Yliopiston Curating and Mediating Art -ohjelman professori)
Jonas Lund (Ruotsi, taiteilija, ohjelmoija)
Dan Perjovschi (Bukaresti/Sibiu, taiteilija)
Penda Mbow (Dakar, historioitsija, poliitikko, aktivisti)
Ahmed Al-Nawas (Helsinki, freelance-kuraattori)
Other Spaces (Helsinki, live art -kollektiivi)
John Ó Maoilearca (Lontoo, elokuva- ja televisiotutkimuksen professori Kingstonin yliopistossa)

Kuraattorit: Alexandra Pirici ja Raluca Voinea

Alexandra Pirici on Bukarestissa työskentelevä taiteilija. Alun perin koreografina toiminut Pirici työskentelee laaja-alaisesti koreografiasta kuvataiteeseen ja musiikkiin galleria-, museo- ja teatteritiloissa sekä julkisilla paikoilla. Hänen töitään on nähty muun muassa Venetsian biennaalissa, 9. Berliinin biennaalissa, Manifesta 10:ssä, Lontoon Tate Modernissa, Centre Pompidoussa ja Hebbel am Uferissa.

Raluca Voinea on Bukarestissa asuva kuraattori ja taidekriitikko. Hän on toiminut vuodesta 2012 asti yhtenä tranzit.ro-yhteisön johtajista ja vastaa heidän toimitiloistaan Bukarestissa. Hän järjestää näyttelyitä ja keskustelutilaisuuksia, jotka käsittelevät nykytaiteen sekä poliittisen ja sosiaalisen toiminnan välisiä suhteita edistäen paikallista tuotantoa ja keskustelua.

Raluca Voinea toimi Romanian paviljongin kuraattorina vuoden 2013 Venetsian biennaalissa, jossa esitettiin Alexandra Piricin ja Manuel Pelmuşin teos An Immaterial Retrospective of the Venice Biennale.

Tukija: Koneen Säätiö
Yhteistyössä Cirko – Uuden sirkuksen keskus.