Baltic Circle

International Theatre Festival 15.-20.11.2016

oma kalenteri (0)
< Takaisin

Bojana Kunst (SVN/DEU):
The Labour of the Performance Artist

TO 17.11. 14:30

Maneesi, Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Kaasutehtaankatu 1

Vapaa pääsy

Kesto: 2 t
Kieli: englanti

Lisää kalenteriin

Saksassa työskentelevä Bojana Kunst on yksi keskeisimmistä taiteen ja kapitalismin suhdetta pohtineista teoreetikoista. Halusimme kutsua hänet Baltic Circleen laajentaaksemme Keski-Euroopan tanssi- ja esitystaidekentällä käytävää keskustelua työn luonteen muutoksesta sekä taiteilijasta tämän ”uuden työntekijän mallina” myös Suomeen.

”Taiteen ja kapitalismin yhtäläisyyksiä on viime vuosina analysoitu etenkin taiteellisen työn ja postfordistisen työn käsitteiden kautta. Siinä taiteilija nähdään uuden työntekijän mallina johtuen hänen kielellisistä ja luovista taidoistaan, jotka taas ovat nykyaikaisen hyväksikäytön kulttuurin keskiössä. Samankaltaisuus ei kuitenkaan ole työn sosiaalisessa muutostilassa, jossa luovuus olisi tuotannon keskipiste, vaan se voidaan liittää taiteellisen työskentelyn aineellisiin ominaisuuksiin. Taiteellisessa työssä on jotain taipunutta, painavuutta, ajallisuutta ja aineellisuutta, joka tuo sen lähelle nykyaikaisia työn muotoja. Taiteilija ei ole uuden työntekijän malli hänen (yli)luovuutensa, epävarman asemansa ja vapaa-aika–työ-akselin kutistumisen vuoksi, vaan kyse on jostain muusta. Haluaisin osoittaa, kuinka taiteellinen työskentely muuttuu jälleen näkyväksi, koska nykykapitalismissa on niin paljon typerää, idioottimaista, haaskattua, toistuvaa ja passiivista työtä, jonka täytyy kerta toisensa jälkeen tuottaa arvoa yhä turhemmista työskentelyn eleistä pysyäkseen elossa.”

Bojana Kunst on filosofi, dramaturgi ja esitysteoreetikko. Hän toimii professorina Giessenin Justus Liebig -yliopistossa sovelletun teatteritaiteen instituutissa, jossa hän vetää kansainvälistä koreografian ja esitystaiteen maisteriohjelmaa. Hän on myös mukana toimittamassa Maska Magazine-, Amfiteater- ja Performance Research -julkaisuja. Hänen viimeisin kirjansa oli nimeltään Artist at Work, Proximity of Art and Capitalism (2015).

Kutsujat: Anni Klein (W A U H A U S), Jonas Welander (LUST), Johannes Ekholm, Aune Kallinen (TEAK), Hanna Helavuori (TINFO)
Yhteistyössä: Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu ja Lust ry.
Tukija: Goethe-Institut