Baltic Circle

International Theatre Festival

oma kalenteri (0)

Torstai 29.09.

Baltic Circle ja Cirko – Uuden sirkuksen keskus raottavat teatterin ja nykysirkuksen väliverhoa

Baltic Circle -festivaalin ydinkysymyksiä on se, mitä teatteri on ja mitä se voisi olla, niin muodon kuin sisällönkin suhteen. Ohjelmistossa on kurotettu mm. tanssin, musiikin ja kuvataiteen rajapinnoille ja tuotu näin eri yleisöjä ja taiteilijoita yhteen, haastettu ja tarjottu uusia näkökulmia. Tänä vuonna raotamme teatterin ja nykysirkuksen väliverhoa. Cirko – Uuden sirkuksen keskus järjestää ensimmäistä kertaa What the Cirk? -minifestivaalin, ja yhdessä Baltic Circlen kanssa festivaalit kutsuvat katsojansa seuraamaan esityksiä ja juhlimaan yhteiselle Love me in November -klubille. Festivaaliviikolla Baltic Circlen ohjelma valtaa Cirkon salit Suvilahdessa, ja What the Cirk? -ohjelmistossa nähdään kolme esittävän taiteen rajapinnoilla liikkuvaa teosta, jotka pyrkivät kyseenalaistamaan taiteiden välisiä jo totuttuja kategorisointeja.

Mielessämme on pyörinyt joukko kysymyksiä, joita pohtimaan kutsumme myös sinut. Kun taide ja sen tekijät pakenevat määrittelyjä ja raja-aitoja, miksi rakenteet osaltaan ylläpitävät erillisiä lokeroita? Onko kyseessä vain totuttu tapa, vai kaipaako yleisö todella rautalangasta väännettyä kehystä teoksen ympärille? Onko teatteriohjaajan tekemä nykysirkusesitys teatteria, jossa on sirkusta, vai sirkusta, jossa on teatterista tuttuja elementtejä? Jos esityksessä ei ole juurikaan sirkusteknistä ulottuvuutta, onko esitys nykysirkusta, tai esimerkiksi fyysistä teatteria veden alla? Pitäisikö esitystä katsoa eri tavalla riippuen tekijöiden taustasta tai omasta ennakko-oletuksesta teosta kohtaan?

Kahden festivaalin kohtaamisella toivomme ristiin katsomista ja kokemista, dialogia niin taiteilijoiden kuin katsojienkin keskuudessa. Millaista on kokea taidetta, jonka pariin ei ehkä aiemmin ole hakeutunut? Doublebill-lipulla pääset katsomaan esitykset molempien festivaalien ohjelmistosta: Alma Lehmuskallion ohjaaman Sivuhenkilöt ja libanonilaisen Rabih Mrouén Riding on a Cloudin. Love me in November -festivaaliklubilla Cirkossa kohdataan, juhlitaan ja käydään keskustelua esityksistä, festivaaleista ja taiteesta läpi koko viikon.

Tervetuloa!

Hanna Nyman
Toiminnanjohtaja, Baltic Circle -festivaali

Riku Lievonen
Toiminnanjohtaja, Cirko – Uuden sirkuksen keskus